Zľava 10% nad 15 €, 15 % nad 50 €, 20 % nad 100 €. Použite kód: BLACK24

x
logo GSKlub.sk modré logo GSKlub.sk modré
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Bolesť žalúdka a hnačka? Opatrne, nech vám otrava jedlom neskazí dovolenku

Zdravá výživa 08. 10. 2024
Bolesť žalúdka a hnačka? Opatrne, nech vám otrava jedlom neskazí dovolenku

Prešli sme si tým mnohí. S chuťou zjeme obľúbené jedlo a po niekoľkých hodinách či na ďalší deň sa ozvú nepríjemné príznaky. Zvracanie, hnačky, horúčka a celková slabosť dokážu riadne skomplikovať deň. Prečo sa objavili?

Príčina môže byť práve v potravinách, ktoré sme zjedli. Otrava jedlom je totiž pomerne rozšíreným pôvodcom tráviacich ťažkostí. Ako sa prejavuje a ako sa jej vyhnúť?

Čo je to otrava jedlom?

Pod otravou jedlom zvyčajne neoznačujeme zdravotné problémy spôsobené toxínmi či jedom napríklad z húb, rastlín či niektorých živočíchov. Ide o odlišné diagnózy, rozdielne prvou pomocou aj liečbou. Keď hovoríme o otrave jedlom, máme na mysli nákazu vyvolanú patogénmi.

Rozlišujeme viac než 250 pôvodcov, ktorí sa do tela môžu dostať rôznymi spôsobmi. Často je to práve konzumáciou pokazených, nedostatočne tepelne upravených, znečistených, či iným spôsobom znehodnotených potravín. Predstavte si napríklad jogurt po záruke, mäso skladované mimo chladničky či mrazničky, prípadne neumytú zeleninu. Baktérie sú najčastejším pôvodcom otravy jedlom. 

Patria medzi ne E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, Clostridium botulinum či Staphylococcus aureus. Z vírusov je to predovšetkým norovírus, v menšej miere rotavírusy a astrovírusy. Otravu jedlom môžu spôsobiť aj parazity Cryptosporidium, pásomnica či Toxoplasma gondii. (1)

Otrava jedlom môže byť neželaným suvenírom pri cestovaní. V niektorých krajinách môže byť voda a jedlo kontaminované baktériami, vírusmi alebo parazitmi, na ktoré imunitný systém nie je zvyknutý. Svoju úlohu hrajú aj rozdielne hygienické štandardy pri varení a manipulácii s potravinami.

Prečítajte si: Čo by mala obsahovať cestovná lekárnička?

Aké sú príznaky otravy jedlom?

Najväčšiu ťarchu pri otrave jedlom nesie tráviaci trakt, s čím súvisia aj príznaky:

  • všeobecná nevoľnosť,
  • zvracanie, napínanie,
  • podráždený žalúdok, kŕče,
  • hnačka,
  • slabosť, malátnosť,
  • strata chuti do jedla,
  • horúčka,
  • bolesti hlavy, svalov, kĺbov,
  • potenie. (1)

Pri zvracaní, hnačkách a nadmernom potení je rizikom dehydratácia. Telo vtedy stráca tekutiny vo veľkom množstve, čo je ešte znásobené tým, že človek môže mať problém v žalúdku udržať aj čistú vodu.

Zákernosť otravy jedlom spočíva v tom, že príznaky sa nemusia objaviť ihneď po skonzumovaní pokazenej potravy. Nábeh môže byť postupný, ale udrieť dokážu aj nárazovo, z minúty na minútu. Niekedy prídu symptómy už po pár hodinách, avšak naplno vypuknúť môžu aj po 4 – 6 dňoch, napríklad pri baktériách E. coli či Salmonella. (2)

Príznaky sa líšia v závislosti od toho, aký škodca je pôvodcom otravy. Prvými symptómami sú zvyčajne nevoľnosť, zvracanie a zvýšená teplota, ktoré zvyknú odznieť po pár dňoch. Hnačka, slabosť a nechuť do jedla však môžu pretrvať aj týždeň.

Infografika zobrazuje príznaky, príčiny, prevenciu aj čo robiť v prípade ak máme otravu jedlom.

Ktoré jedlá patria medzi rizikové?

Zatiaľ čo parazity sa dokážu dostať takmer do každej potraviny, sú isté skupiny, ktoré predstavujú väčšie riziko. Najmä vtedy, ak sú nesprávne skladované či upravované.

Dajte si pozor predovšetkým na

  • pokazené, nesprávne skladované vajcia,
  • nedostatočne uvarené mäso a ryby,
  • nesprávne skladované mlieko a mliečne výrobky,
  • nesprávne skladované, spracované huby,
  • „nafúknuté” konzervy a obaly,
  • neumyté ovocie a zeleninu,
  • pridlho skladované uvarené jedlá,
  • vákuovo balené jedlá s porušeným obalom,
  • všetky potraviny po záruke. (3)

V letných mesiacoch sa potraviny zvyknú kaziť omnoho rýchlejšie. Kartón mlieka či jogurtový téglik na priamom slnku môže charakteristicky „napučať” už po hodine. Žiaľ, už aj po takejto krátkej dobe je ich konzumácia riziková.

Ak na obale výrobku nájdete odporúčanie skonzumovať ho do istého času po otvorení, riaďte sa ním.

Žena dáva zeleninu do chladničky a pozerá, či v chladničke nie sú potraviny po dobe spotreby, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.
(Zdroj: Unsplash.com)

Ako si poradiť s otravou jedlom?

Niekedy môže byť človek aj nanajvýš obozretný a otrave jedlom sa nevyhne. Dokonca aj potraviny, ktoré sú na prvý pohľad bezchybné, v sebe môžu skrývať voľným okom neviditeľného škodcu. Dobrou správou je, že väčšina prípadov otravy jedlom je bez problémov zvládnuteľná v domácich podmienkach. Stačí dodržať niekoľko zásad.

1. Izolujte chorého

Keď sa povie nákazlivé ochorenie, málokomu napadne ako prvá otrava jedlom. Baktérie a vírusy sú však závislé od prenosu z hostiteľa na hostiteľa a aj táto diagnóza je infekčná. Ak je to možné, je dôležité postihnutého izolovať už v momente, keď sa objavia prvé príznaky. Nemusí kašľať a kýchať, aby nakazil iných členov domácnosti. Patogény sa šíria aj v dôsledku nedostatočnej hygieny rúk, do ovzdušia sa môžu dostať aj pri zvracaní, umývaní zubov, rozhovore.

S chorým človekom nezdieľajte riady, uteráky, prádlo, telefón, ideálne žiadne predmety. Dbajte na dezinfekciu a dôslednú hygienu rúk.

2. Hydratácia

Zvracanie, hnačky, potenie sú spojené so značnou stratou tekutín. Čím agresívnejšie sú príznaky, tým väčšie je tiež riziko dehydratácie. Tá je problémom sama o sebe, dokáže však o poznanie zhoršiť aj symptómy otravy jedlom a tiež spomaliť liečbu.

Je teda dôležité dbať na príjem tekutín, najmä čistej vody, prípadne bylinkových čajov (harmanček, mäta). To môže byť problémom, ak má človek ťažkosti udržať čokoľvek v žalúdku. Vtedy môže pomôcť pitie v malých dúškoch, prípadne cmúľanie kocky ľadu. (4)

Vyhnite sa konzumácii nápojov s obsahom kofeínu, ktorý pôsobí močopudne.

Spolu s vodou telo pri hnačkách a zvracaní prichádza aj o elektrolyty. Keďže ich zdrojom je často potrava a jej príjem je pri otrave jedlom problematický, je rozumné zvážiť kúpu takzvaných rehydratačných roztokov.

Žena v bielej bunde sedí vonku na skale a pije rehydratačný roztok, ktorý je veľmi dôležitý aj po otrave jedlom, pretože telo stráca elektrolyty.
(Zdroj: Unsplash.com)

3. Doprajte si pokoj

Organizmus sa najlepšie zotavuje, ak má patričný pokoj. Znamená to obmedziť fyzickú aktivitu na minimum, nepracovať, nenamáhať sa. Postihnutý človek by mal diagnózu vyležať a dopriať telu čas na regeneráciu. Ak je človek unavený, nemal by sa zbytočne premáhať, ale naopak, pospať si. Dôležité je však telo priebežne hydratovať.

4. Čo jesť a čo nejesť

Hoci predstava jedla môže byť pri otrave neznesiteľná, organizmus potrebuje pri liečbe aj živiny. Doprajte mu ich úpravou jedálnička. (5)

Pri podráždenom žalúdku je užitočná takzvaná BRAT diéta, ktorej názov je odvodený od prvých písmen anglických slov pre štyri potraviny – banány, ryža, jablková výživa/pyré, toast, resp. suché pečivo. Tieto jedlá sú ľahké a nezvyknú dráždiť traviaci trakt. Ak vám to telo dovolí, doplňte ich o zdroje bielkovín, napríklad chudé kuracie mäso, cereálie či ovsenú kašu (zaliatu vodou, nie mliekom).

Pri rekonvalescencii by ste sa mali vyhnúť všetkým mastným, pálivým a vyprážaným jedlám, mliečnym výrobkom a tiež potravinám s vysokým obsahom cukru a tuku. Vylúčte kofeín, alkohol a ak patríte k fajčiarom, aj cigarety.

5. Probiotiká pre črevnú mikroflóru

Hoci probiotiká nemusia priamo pomôcť pri akútnych symptómoch otravy, môžu byť prospešné pri obnove črevnej mikroflóry a skrátiť trvanie hnačky. Probiotiká sa odporúča užívať po tom, čo ustúpia akútne príznaky otravy jedlom. Najlepšie je začať ich užívať, keď sa vám začne stav zlepšovať a môžete znova bez problémov jesť pevnú stravu.

Kedy pri otrave jedlom vyhľadať lekársku pomoc

Nepríjemné príznaky, najmä zvracanie a hnačky, zvyčajne odznejú do 48 hodín. Istú slabosť či nechuť do jedla môžete pociťovať aj týždeň. Niekedy však ochorenie môže mať závažnejší charakter a vtedy je rozumné navštíviť lekára.

Urobte tak predovšetkým vtedy, keď:

  • v zvratkoch či hnačke pozorujete krv,
  • hnačka či zvracanie trvajú dlhšie ako tri dni,
  • v sebe nemôžete udržať ani malý dúšok vody,
  • máte silné až neznesiteľné bolesti hlavy či žalúdka,
  • pociťujete mravčenie v končatinách,
  • je vám na odpadnutie, zahmlieva sa vám pred očami,
  • vykazujete príznaky extrémnej dehydratácie,
  • príznaky neustupujú ani po týždni,
  • horúčka je nad 40 °C. (6) 

Ako sa vyhnúť otrave jedlom?

Prevencia pred otravou sa netýka iba samotnej úpravy či skladovania potravín, ale aj hygienických návykov, predovšetkým poctivého umývania rúk. Baktérie a vírusy totiž môžete do jedla zaniesť aj sami.

Umývanie rúk by malo trvať minimálne 20 sekúnd, pod teplou vodou a za použitia mydla. Robte tak nielen pred jedením, ale aj pred samotnou úpravou jedla či varením, najmä ak zaobchádzate so surovým mäsom, rybami, vajciami či mliečnymi výrobkami. (7)

Postava v čiernom tričku si do rúk dáva mydlo a ide si umyť ruky, pretože hygiena je veľmi dôležitá, aby sa predišlo otrave jedlom a prenosu baktérií.
(Zdroj: Unsplash.com)

Po konzumácii nezabudnite dôsledne umyť všetok riad. Pozor na rôzne saponáty, ktoré sľubujú čisté taniere a príbory aj pod studenou vodou. Tá totiž nemusí odstrániť všetky baktérie.

Jedlo správne skladujte a urobte tak čo najskôr po tom, ako ho prinesiete do domácnosti. Mliečne výrobky a vajcia patria do chladničky, rovnako aj mäso a ryby, ak ich plánujete konzumovať do 24 hodín. Ak nie, zamrazte ich.

Nikdy nedržte potraviny na priamom slnku, ani na miestach, kde je zvýšená teplota, napríklad pri sporáku či na mikrovlnnej rúre.

Dajte si pozor na dátumy spotreby. Ak je niečo po záruke, okamžite to vyhoďte. Potraviny s minimálnou trvanlivosťou môžu byť vhodné na jedenie aj po dátume na obale, avšak zvýšte pri tom pozornosť.

Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré vyzerajú byť pokazené, plesnivé, zmenili farbu či nepríjemne zapáchajú, a to ani vtedy, ak je postihnutá iba ich časť. Ak jedlo zvláštne chutí a všimli ste si to včas, neprehĺtajte a radšej ho vypľujte do koša či do záchoda. Určite nepokračujte v jeho konzumácii. (8)

Otrava jedlom možno znie strašidelne, ale rozumnou prevenciou je možné jej predchádzať. Ak už sa objavia príznaky, nepanikárte. Naordinujte si pokoj, tekutiny, ľahkú stravu a do niekoľkých dní ste opäť fit. Dajte si pozor predovšetkým na správne skladovanie a úpravu potravín a chuť do jedla vám nič nepokazí.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Zoznam použitých zdrojov:
(1) What You Need to Know About Food Poisoning, Its Causes, and Treatments
(2) Otrava jedlom: Ako sa s ňou popasovať a kedy je nutné vyhľadať lekársku pomoc?
(3) Food poisoning – prevention
(4) Managing Dehydration: Food Poisoning vs the Stomach Flu
(5) Food Poisoning: Signs, Symptoms, and Treatment
(6) Symptoms of Food Poisoning
(7) How to avoid food poisoning
(8) Preventing food poisoning

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?

Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?

Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...

17. 11. 2024
Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?

Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?

Keď sa povie skleróza multiplex, mnoho ľudí si ako prvé predstaví staršieho človeka, ktorý trpí zábudlivosťou. Ani jeden...

Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest

Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest

Aj napriek stabilnému pokroku v oblasti modernej liečby sa čoraz viac ľudí vracia k tradičnej medicíne a objavujú silu výťažkov...

Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €