Zľava 10% nad 15 €, 15 % nad 50 €, 20 % nad 100 €. Použite kód: BLACK24

x
logo GSKlub.sk modré logo GSKlub.sk modré
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Bolesť žlčníka nie je vždy jednoznačná. Takto ju rozpoznáte

Detox Zdravá výživa 17. 5. 2023
Bolesť žlčníka nie je vždy jednoznačná. Takto ju rozpoznáte

Žlčník tvorí dôležitú súčasť tráviacej sústavy. Malý dutý orgán je umiestnený na pravej strane brucha tesne pod rebrami v blízkosti pečene. Umiestnenie má svoj význam. Slúži ako úložisko žlče, ktorá sa tvorí práve v pečeni, aby pomáhala rozkladať tuky v potravinách. Hoci je žlčník malý, môže spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti. Aj napriek jeho dôležitým funkciám, je telo schopné plnohodnotne fungovať aj po odstránení žlčníka.

Aká je funkcia žlčníka v ľudskom tele?

Žlčník a pečeň môžeme obrazne vnímať ako továreň (pečeň) a sklad hneď vedľa nej (žlčník). Pečeň produkuje silnú tráviacu šťavu žlč. Tá následne prechádza do žlčníka, kde je koncentrovaná a uložená na neskoršie použitie. Najdôležitejšou úlohou žlče je pomáhať pri trávení potravy, najmä štiepení tukov. Ide o najťažšie stráviteľnú časť v porovnaní so sacharidmi a bielkovinami, ktoré majú tendenciu sa ľahšie rozkladať. (1)

Aby sa však tuky premenili na využiteľnú energiu, je potrebná silnejšia biochemická reakcia a práve žlč je v nej významným činiteľom.

Keď zjeme jedlo bohaté na tuky, žlčník kontrakciami hladkej svaloviny začína vypudzovať nahromadenú žlč. Táto tráviaca šťava prechádza úzkou trubicou (cystickým kanálom) priamo pod žalúdok do dvanástnika, malého výbežku tenkého čreva. Tam začínajú pôsobiť silné minerálne soli. Rozkladajú tukové časti do tekutej formy, ktorú dokážu tráviace enzýmy efektívnejšie rozložiť a metabolizovať. (2)

Až 97 % tejto tráviacej tekutiny tvorí voda, zvyšok sú minerály, cholesterol, mastné kyseliny, lecitín, ale aj odpadové produkty, ktoré boli detoxikované v pečeni a vypudené do žlčníka. Charakteristickú žltú až hnedastú farbu žlče spôsobujú látky bilirubín a biliverdín.

Najčastejšie trápia žlčové kamene

Pod správne fungovanie žlčníka sa do veľkej miery podpisuje stravovanie. Dlhodobo nezdravý životný štýl môže viesť k tvorbe žlčových kameňov. Ide o čiastočky, ktoré vznikajú stvrdnutím žlče v dôsledku zmeny jej zloženia. Rizikovou skupinou sú najmä ľudia s obezitou a vysokými hodnotami cholesterolu. 80 až 90 % vzniknutých žlčových kameňov sú takzvané cholesterolové, teda spôsobené jeho nadbytkom a neefektívnym rozkladaním. Môžu mať od niekoľkých milimetrov až po centimetre.

Kamene sa usádzajú v žlčníku, kde ich človek nemusí vedieť. Keď sa však začnú posúvať do žlčových ciest, alebo sa v nich usadia, bránia v správnom vypudzovaní žlče, čo spôsobuje kolikovité bolesti.

Žlčníkový záchvat (žlčníková kolika) je charakteristický náhlou, silnou bolesťou brucha, ktorá môže trvať niekoľko minút, ale aj hodiny. Len na základe samotnej bolesti nie je možné presne určiť, že problémy spôsobuje žlčník. Podobné príznaky majú aj ďalšie zdravotné stavy, napríklad infarkt, žalúdočné vredy či zápal slepého čreva.

Bolesť je prudká, pichľavá lokalizovaná pod pravým rebrovým oblúkom, odkiaľ môže vyžarovať až do pravej lopatky. Zároveň je táto oblasť citlivá na dotyk,“ vysvetľuje v epizóde podcastu MUDr. Jozef Fatrsík z Nemocnice Galanta.

Medzi ďalšie bežné príznaky žlčníkového záchvatu patria:

  • bolesť, ktorá trvá niekoľko hodín a vracia sa,
  • bolesť brucha hneď po jedle,
  • nevoľnosť alebo vracanie,
  • nechutenstvo,
  • nafukovanie,
  • horúčka alebo zimnica,
  • stolica svetlej farby,
  • hnedo sfarbený moč,
  • zožltnutie kože alebo očných bielok.
Infografika zobrazuje, kde sa usádzajú žlčové kamene a aké sú príznaky žlčových kameňov: žltačka, horúčka, bolesť.

Žlčníková bolesť je neustála a nezmierňuje sa tým, že idete na toaletu, uvoľnujete vetry, alebo zvraciate. Niekedy sa objaví bezprostredne po konzumácii mastných jedál, ale môže sa objaviť kedykoľvek počas dňa a často aj v noci, kedy vytrhne človeka zo spánku.

Medzi jednotlivými záchvatmi môže byť prestávka aj niekoľko týždňov. Približne 1 z 3 ľudí so žlčovými kameňmi má jediný záchvat bolesti, ktorý sa už neopakuje. Po prekonaní intenzívnej bolesti tak ľahko nadobudne pocit falošného bezpečia. Už po prvom záchvate je však nevyhnutné navštíviť lekára. (3)

Žlčníkový záchvat treba neodkladne riešiť

Neriešené problémy so žlčníkom sa môžu zmeniť na vážne zdravotné komplikácie, vrátane zápalu tohto orgánu, žlčovodov, či pankreasu.

Ochorenia pečene

Upchaté kanáliky v žlčovom systéme môžu spôsobiť spätné vypudenie žlče do pečene. To spôsobuje zápal i zvyšuje riziko poškodenia pečeňových buniek. Ak sa naruší normálna funkcia pečene, celý žlčový systém sa rozpadne. Bez žlčníka je možné žiť, ale bez pečene nie.

Žltačka

Keďže žlč prenáša z pečene odpadové farbivo bilirubín, blokovaný odtok a nesprávne vylučovanie bilirubínu môže spôsobiť aj žltkasté sfarbenie tkanív a slizníc.

Malabsorpcia živín

Ak sa žlč kvôli blokáde žlčovými kamienkami nemôže dostať do tenkého čreva, môže to viesť k problémom s rozkladom potravy a vstrebávaním živín z nej. (4)

Ako predchádzať vzniku žlčových kameňov?

Žlčníkové kamene postihujú 25 až 30 % dospelej populácie, pričom až trikrát častejšie sa vyskytujú u žien. (5)

Najúčinnejším spôsobom, ako znížiť riziko vzniku žlčových kameňov, je udržiavať si zdravú hmotnosť a vyhýbať sa konzumácii tučných jedál s vysokým obsahom cholesterolu.

Nepomáhajú ani prudké zmeny telesnej hmotnosti, preto sú nebezpečné rôzne diéty, ktoré vedú k jo-jo efektu. Zároveň je odporúčané dbať na dostatočný príjem čistej vody a vlákniny, predovšetkým prostredníctvom ovocia a zeleniny. Preventívne pôsobí aj primeraná fyzická aktivita. Aj pravidelné zdravotné prehliadky pomáhajú včas odhaliť žlčové kamene.

Pohľad na ruky, ktoré odmietajú sladké, nezdravé jedlá, ktoré môžu spôsobiť problémy so žlčníkom.
(Zdroj: Canva.com)

Odstránenie žlčníka a život bez neho

Ak lekár zváži, že problémy už nie je možné vyriešiť iným spôsobom ako odstránením tohto orgánu, aj bez žlčníka môže človek plnohodnotne fungovať. Proces trávenia sa síce mierne zmení, no telo stále bez problémov strávi jedlo. Pečeň naďalej produkuje žlč, ale namiesto hromadenia sa v žlčníku putuje priamo do dvanástnika v tenkom čreve. (6)

Vďaka moderným technológiám tieto zákroky už nie sú také bolestivé. Aj na Slovensku je cholecystektómia jedným z najčastejšie vykonávaných chirurgických zákrokov.

„Namiesto niekoľkocentimetrovej rany má pacient po zákroku len tri vpichy po laparoskopických nástrojoch. Ďalší deň po zákroku si ho nechávame na pozorovanie, postupne mu zaťažujeme tráviaci trakt,“ hovorí vedúca sestra jednodňovej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici AGEL Bánovce, PhDr. Andrea Kusá a dodáva, že ak je všetko v poriadku, tretí deň od príchodu do nemocnice je pacient prepustený do domáceho ošetrenia. (7)

Po operácii je dôležitá úprava spravy a žlčníková diéta

Pre život bez žlčníka je charakteristická takzvaná „žlčníková diéta“. Základom je znížiť množstvo prijatých tukov, ale aj cukrov.

V rámci nej je rozumné vyhýbať sa tučným jedlám, najmä údeninám, spracovaným mäsovým výrobkom, ale aj plnotučným mliečnym výrobkom, rafinovaným cukrom, konzervovaným jedlám i mastným dochucovadlám.

Medzi „povolené“ potraviny patria chudé mäso, nízkotučné mliečne výrobky, netučné pečivo, ryža a zemiaky, ovocie bez šupky a jadierok, nenafukujúca zelenina a nápoje bez pridaného cukru. Dôležité je dbať na dostatočný pitný režim.

Prijatá strava by mala byť ľahko stráviteľná, ale zachovať si pestrosť a nutričnú vyváženosť. Je rozumnejšie jesť radšej častejšie, ale v menších množstvách, neprejedať sa. Zároveň je dôležité nevynechávať hlavné jedlá dňa, najmä raňajky. (6)

Pohľad na rôzne druhy zeleniny a ovocia, ktoré je vhodné konzumovať v prípade, ak nechceme mať problémy so žlčníkom.
(Zdroj: Canva.com)

Rolu zohráva aj spôsob úpravy potravy. Najväčším rizikom sú mastné, vysmážané a vyprážané jedlá. Naopak, najvhodnejšie je pripraviť si stravu dusením či varením, najmä v pare. Rozumné je tiež vyhýbať sa príliš teplým alebo studeným pokrmom.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Zoznam použitých zdrojov:
(1) How does the gallbladder work?
(2) Everything You Want to Know About Bile Salts
(3) Consequences of Waiting to Treat Gallbladder Problems
(4) Gallstone disease
(5) Žlčníkové kamene: Vyrieši ich diéta alebo až operácia?
(6) Doktor Muranský: Žlčník nie je pre život človeka nevyhnutný
(7) Opäť vás rozbolel žlčník? Operácia už nemusí byť strašiakom

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?

Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?

Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...

17. 11. 2024
Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?

Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?

Keď sa povie skleróza multiplex, mnoho ľudí si ako prvé predstaví staršieho človeka, ktorý trpí zábudlivosťou. Ani jeden...

Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest

Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest

Aj napriek stabilnému pokroku v oblasti modernej liečby sa čoraz viac ľudí vracia k tradičnej medicíne a objavujú silu výťažkov...

Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €