Druhy solí a ich účinky: Poznáte ich všetky?
Soľ je dôležitým prvkom v našom živote. Dokáže ochutiť nejeden pokrm. Okrem svojej dochucovacej funkcie je však potrebná aj zo zdravotného hľadiska. Priaznivo pôsobí na nervový systém, je súčasťou krvnej plazmy a má vplyv na krvný tlak. V primeranom množstve preto nesmie v jedálničku chýbať. K najrozšírenejším typom sa radí kuchynská soľ, no nie je jediná. Na trhu sa stretnete aj s ďalšími druhmi. Aké účinky majú na ľudský organizmus?
Kuchynská soľ
Najbežnejšou a najviac rozšírenou soľou je kuchynská nachádzajúca sa v takmer každej jednej domácnosti. Spravidla je rafinovaná, čo znamená, že je pomletá na veľmi dobré častice. Kvôli tomu stráca svoju prirodzenú štruktúru a potrebné minerálne zložky. Okrem toho sa môže časom zhlukovať do väčších hrudiek. Práve preto do nej výrobcovia dávajú rôzne protihrudkujúce látky.
Do kuchynskej soli sa ďalej pridáva aj jód. Ide o bežnú prax v mnohých krajinách vrátane Slovenska. Nedostatok tohto minerálu spôsobuje viaceré problémy a zdravotné komplikácie. Ak by ste ho chceli doplniť inou formou, nájdete ho napríklad v morských riasach, morských rybách, mlieku a mliečnych výrobkoch, vajciach a sušených slivkách.
Morská soľ
Druhým najrozšírenejším typom soli je morská soľ. Tá zvyčajne obsahuje stopové prvky, ako napríklad draslík, železo a zinok. Na rozdiel od rafinovanej je hrubá. Vďaka tomu si môže zachovávať dôležité minerály, ktoré sa pri mletí strácajú. Má tiež lepšiu a výraznejšiu chuť. To sa však odvíja hlavne od značky a dodávateľa.
Výhod morskej soli je rovno niekoľko. K tým hlavným sa radia:
- ochraňuje pokožku
- podporuje zdravie zubov
- zlepšuje kvalitu spánku
- podporuje rovnováhu elektrolytov v tele
Na trhu sa stretnete aj so šedou morskou soľou. Jej zafarbenie je spôsobené vyšším obsahom minerálov. Benefitmi sú podpora dýchacieho systému a stabilizácia činnosti srdca.
Himalájska ružová soľ
Himalájska ružová soľ obsahuje stopové prvky oxidu železitého. Ten jej dodáva peknú ružovú farbu. Ďalej sa v nej nachádzajú minerály ako vápnik, železo, draslík a horčík. Vďaka tomu má soľ nižší obsah sodíka.
Chuť himalájskej soli je odlišná od ostatných druhov, no v malých dávkach túto zmenu nijako špeciálne neucítite. Ak ju ale použijete ako dekoráciu, môže zatraktívniť pokrm.
K hlavným výhodám a silným stránkam sa radia:
- znižuje riziko infekcií
- je prevenciou vysokého krvného tlaku
- pomáha uvoľniť svaly
- vyrovnáva pH tela
Havajská červená soľ
Okrem ružovej existuje aj červená soľ, ktorá obsahuje viac ako 80 minerálov. Sú to napríklad vápnik, železo, horčík a draslík. Farbu jej dodáva oxid železitý a sopečný íl. Jej hlavnými a najväčšími benefitmi sú:
- posilňuje pľúca
- podporuje funkciu imunitného systému
- dodáva energiu
- napomáha lepšiemu sústredeniu
Hrubozrnná soľ
Hrubozrnná soľ je známa aj pod názvom košér. Charakteristická je tým, že je hrubá a obsahuje veľké množstvo minerálnych látok. Najväčšie zastúpenie má vápnik, železo a draslík. Má bielu farbu a je vhodná na bežné používanie. Mnohokrát sa nachádza v mlynčeku, ktorý väčšie častice pomelie.
Profesionálni kuchári používajú hrubozrnnú soľ najmä pri marinovaní mäsa a solení zeleniny. Má výraznú chuť, no po rozpustení v jedle si ani len neuvedomíte rozdiel.
Čierna soľ
Veľmi podobne ako himalájska, aj čierna soľ získava svoje sfarbenie vďaka okoliu, z ktorého sa ťaží. Presnejšie ide o čiastočky aktívneho uhlia. Na prvý pohľad je hrubšia, takže do nej výrobcovia nemusia dávať protihrudkujúce ani ďalšie zbytočné látky. Charakteristická je tým, že má nižšiu intenzitu slanosti.
Ktorá možnosť je najzdravšia?
Vo všeobecnosti sa nedá povedať, ktorá soľ je najzdravšia. V tejto oblasti bolo zatiaľ vykonaných len veľmi málo štúdií. Po prezretí zloženia sa však dá usúdiť, že väčšina druhov je veľmi podobná. Rozdielov medzi nimi je len zopár.
Hlavnou výhodou solí, ako napríklad morská, hrubozrnná či himalájska je to, že neobsahujú protihrudkujúce látky a majú určité prvky navyše ako vápnik, železo, horčík, draslík a iné. To je dôvod, prečo spravíte dobre, keď kuchynskú soľ doplníte iným typom, prípadne ju na určitý čas vymeníte.
Keď je soli priveľa
Každý druh soli má určité výhody a skvelé účinky na organizmus. Je ale dôležité uvedomiť si, že všetky benefity môžete získať len vtedy, keď to s nimi nebudete preháňať. Časté solenie vo veľkých dávkach dokáže spôsobiť zadržiavanie vody v tele a vysoký príjem sodíka. Ten je priamo spojený s priberaním a nadváhou. Vysoká hmotnosť a prebytočné tukové zásoby zas zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku a ďalších komplikácií.
Nadmerný príjem soli sa tiež spája s osteoporózou, ochorením obličiek, obličkovými kameňmi a bolesťami hlavy.
Odporúčaný denný príjem soli je maximálne 6 gramov, čo predstavuje približne jeden a pol kávovej lyžičky. A síce sa zdá, že je to na ochutenie jedla dosť, nezabúdajte, že soľ sa nachádza vo viacerých potravinách a jedlách, ktoré jete. Sú to napríklad rôzne druhy syrov, salámy, bujóny, olivy, slanina, omáčky, údené mäso, pražené orechy, bagety, sendviče, hotové jedlá a iné.
Dopĺňajte soľ v primeranom množstve
To, akú soľ si zvolíte, je čisto na vás. Klasickú kuchynskú by ste mali doplniť iným druhom obohateným o minerály. Pri jej používaní však nezabúdajte na správne množstvo. Viac ako šesť gramov môže uškodiť vášmu zdraviu.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
Mohlo by Vás zaujímať
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?
Keď sa povie skleróza multiplex, mnoho ľudí si ako prvé predstaví staršieho človeka, ktorý trpí zábudlivosťou. Ani jeden...
Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest
Aj napriek stabilnému pokroku v oblasti modernej liečby sa čoraz viac ľudí vracia k tradičnej medicíne a objavujú silu výťažkov...
Komentáre
Vložiť komentár