Keď sa cítite ako balón: ako si poradiť s nadúvaním a plynatosťou
Schuti sa najete a po čase príde nadúvanie, plynatosť, nafúknuté brucho. Nepríjemný pocit, ktorý ste už pravdepodobne niekedy zažili. Tieto prejavy sú nielen nepohodlné, ale často spôsobujú aj spoločenské trapasy. V istých prípadoch dokonca už nadúvanie nie je len prirodzenou reakciou organizmu, ale môže byť signálom závažnejšieho problému. Čo nadúvanie spôsobuje, ako sa mu vyhnúť a čo pri ňom pomáha?
Za nadúvanie môže strava
V črevách dospelého človeka vznikne denne 0,6 – 1,8 litra plynov, ktoré sa za normálnych okolností vstrebú alebo vychádzajú z tela von. Priemerný človek plyny vypúšťa asi 14-krát denne. (1)
Nadúvanie je pomerne častým javom u dospelých aj detí, ktoré vzniká, keď sa v tráviacom trakte plyny nahromadia. Vo väčšine prípadov nejde o závažné zdravotné komplikácie, skôr o nepríjemnosť pri každodennom fungovaní.
Najčastejším dôvodom nadúvania sú stravovacie návyky. Niektoré potraviny priamo vyvolávajú plynatosť a podpisujú sa na vzniku nadúvania. Sprievodným javom je „prehĺtanie“ vzduchu, ktoré sa deje pri jedení, pití, smiechu, ale napríklad aj pri fajčení, prežúvaní žuvačiek a podobne.(2) Takto prijatý vzduch tiež skončí v tráviacom trakte a rovnako môže spôsobiť nadúvanie.
GS Noball, plynatosť a nadúvanie, 100 kapsúl
- Novinka
GS Probiotic Strong, 60 + 20 kapsúl
- Novinka
GS Noball, plynatosť a nadúvanie, 50 kapsúl
- Novinka
Aké potraviny najviac nadúvajú?
Z potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie, sú tu predovšetkým tie bohaté na vlákninu, ale aj ďalšie sacharidy.(3) Vláknina v tráviacom trakte podlieha pomerne náročnému procesu rozkladu za vzniku plynov, ktorých sa potom telo potrebuje zbaviť. Ich hromadenie má za následok nafukovanie, resp. nadúvanie.
Medzi potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie patria:
- celozrnné potraviny – predovšetkým z jačmeňa, pšenice, žita
- niektoré druhy zeleniny a ovocia – brokolica, cibuľa, kapusta, kaleráb, mrkva, ružičkový kel, jablká, marhule, slivky
- strukoviny – fazuľa či šošovica
- mliečne výrobky
- sýtené nápoje
- alkohol
- umelé sladidlá – sorbitol či xylitol
Významným faktorom pri vzniku nadúvania však nie je len to, ČO jete, ale aj AKO.
Prejavy nadúvania
Príznaky nadúvania sú mnohým známe, najčastejšie ide o:
- nafúknuté brucho so stvrdnutou, stuhnutou pokožkou,
- bolesti brucha a žalúdka,
- plynatosť, grganie,
- „dunenie“ či zvuk podobný škvŕkaniu brucha a sprievodné pocity v tejto oblasti.(4)
Všetko sú to nepríjemné symptómy, ktoré so sebou najmä v spoločnosti prinášajú nepohodu, keďže tieto prejavy sú považované za tabu.
Čo pomáha proti nadúvaniu?
Je viacero spôsobov, ako sa nadúvaniu vyhnúť. Tým primárnym je regulácia príjmu potravy, ktorá spôsobuje nadúvanie. Vláknina je síce pre organizmus a tráviaci trakt mimoriadne prospešná, no potraviny bohaté na vlákninu, si žiadajú príjem dostatočného množstva vody. Vláknina, rozpustná aj nerozpustná, viaže na seba vodu. Zatiaľ čo rozpustná vodu nasaje a zmení sa na gélovú štruktúru, nerozpustná vláknina vo vode nenapučí, ale zväčšuje objem stolice. Nedostatok vody a privysoká konzumácia vlákninou môžu spôsobovať plynatosť, či dokonca zápchu.
Mnohé z potravín spôsobujúce nadúvanie však patria medzi zdravé a nutrične bohaté, z jedálnička by ste ich nemali úplne vylúčiť, ale skôr konzumovať rozumne. Ako vždy platí, všetko s mierou. Ak teda u seba pozorujete po konzumácii istých potravín nadúvanie, viete, kde je vinník.
Príčinou nadúvania môže byť aj spôsob, akým potravu prijímate. Opäť to súvisí s prehĺtaním vzduchu. K nemu totiž vo vyššej miere dochádza, keď jeme hltavo a rýchlo, s otvorenými ústami, prípadne pri tom rozprávame. Ak tieto neduhy potlačíte, s vysokou pravdepodobnosťou minimalizujete aj nadúvanie.
Nadbytočný vzduch do tráviaceho traktu vpúšťame aj pri prežúvaní žuvačiek, pití cez slamku, či fajčení.
Zacielené na chutné potraviny proti nadúvaniu
Tak, ako existujú potraviny spôsobujúce nadúvanie, sú aj také, ktoré ho pomáhajú potláčať. Zvyčajne sú bohaté na vodu, ktorá pomáha telo hydratovať a vyprázdňovať, prípadne obsahujú látky, ktoré sú prospešné pre črevnú flóru.
Do boja s nafúknutým bruchom vytiahnite tieto potraviny:
- šalátová uhorka, rebarbora, zeler
- avokádo, banán a bobuľové ovocie (jahody, černice, čučoriedky)
- mätový či zelený čaj
- jogurty
- quinoa
- ovos
- fenikel
Obľúbeným pomocníkom pri nadúvaní je simetikon, zlúčenina, ktorá reguluje tlak v črevách a znižuje povrchové napätie plynových bublín, čím prispieva k ich vylučovaniu.(5) Používa sa dokonca aj pred vyšetrením, keďže odstraňovaním plynu a vzduchu z čriev zlepšuje kvalitu napr. röntgenových snímok.
Výživové doplnky proti nadúvaniu s obsahom simetikonu sú dostupné predovšetkým vo forme kapsúl či sirupov.
Kedy si na nadúvanie posvietiť detailnejšie?
Často je nadúvanie len sprievodným javom zvýšenej miery konzumácie niektorých druhov potravín, alebo prehĺtaním vzduchu. Aj keď je nepríjemné, nebýva zdravie či život ohrozujúce. V istých prípadoch však človek musí spozornieť, pretože nadúvanie môže byť symptómom niečoho vážnejšieho, najmä, keď je nadúvanie chronické, periodicky sa opakujúce.
Rovnako zbystrite pozornosť, ak je mimoriadne bolestivé, sprevádzané zápchou či hnačkou, únavou, stratou apetítu, krvou v stolici a nepominie ani po niekoľkých dňoch. V takýchto prípadoch odporúčame navštíviť odborníka.
Určite nepríjemné nadúvanie nepodceňujte a minimálne sa pokúste o úpravu svojej stravy, obmedzenie zlozvykov.
Použité zdroje:
(1) Gas: How Much Is Too Much?
(2) What Is Aerophagia and How Is It Treated?
(3) Why Some High-Fiber Diets Cause Gas — And What to Do About It
(4) What’s Causing My Abdominal Bloating, and How Do I Treat It?
(5) Simethicone
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Probiotic Strong, 60 + 20 kapsúl
- Novinka
GS Noball, plynatosť a nadúvanie, 50 kapsúl
- Novinka
GS Noball, plynatosť a nadúvanie, 100 kapsúl
- Novinka
Mohlo by Vás zaujímať
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Komentáre
Vložiť komentár