Nájdeme ich vo víne aj v čerešniach. Čo sú to polyfenoly?
Predstavte si jemne nahorklú chuť zeleného čaju, alebo farebnú škálu rôznych odrôd červeného vína. Na prvé počutie nesúvisiace charakteristiky majú jedného spoločného menovateľa. Je ním prítomnosť polyfenolov v čajových lístkoch, respektíve vo viniči. Tieto bioaktívne zlúčeniny majú aj oveľa zaujímavejšie vlastnosti a pozitívne účinky na ľudské zdravie.
Čo sú to polyfenoly?
Polyfenoly môžeme označiť za dar prírody skrytý v mnohých potravinách. Tieto zlúčeniny sa nachádzajú najmä v rastlinných potravinách a plnia v nich funkciu akéhosi obranného systému. Chránia rastliny pred UV lúčmi, rôznymi škodcami, chorobami a nebezpečnými patogénmi. Okrem toho sú zodpovedné aj za výrazné farby, jedinečné chute a v istých prípadoch aj textúru niektorých druhov ovocia, zeleniny a obilnín. (1)
Z chemického hľadiska predstavujú polyfenoly veľkú rodinu zlúčenín s viac ako 500 rozličnými štruktúrami, všeobecne charakterizovaných prítomnosťou viacerých fenolových skupín. Patria k nim, okrem iného:
- fenolové kyseliny – najmä kyselina kávová či lignany,
- flavonoidy – napríklad katechíny, kvercetín, hesperitín,
- polyfenolické amidy – kapsaicionidy
- stilbeny – predovšetkým resveratrol. (2)
Pozornosť si však získali najmä vďaka výrazným zdravotným prínosom pre ľudí.
V akých potravinách nájdeme polyfenoly?
Polyfenoly sa nachádzajú v mnohých rastlinných potravinách, ktoré konzumujeme každý deň.
- Ovocie – predovšetkým bobuľovité, ako sú čučoriedky, černice, čierne ríbezle, ale aj čerešne, granátové jablko, hrozno, jablká či jahody sú významnými zdrojmi polyfenolov. Charakteristickým znakom ovocia bohatého na tieto zlúčeniny je intenzívna farba. Čím tmavšia, tým viac polyfenolov daný druh zvyčajne obsahuje. (3)
- Zelenina – brokolica, cibuľa či špenát tiež obsahujú polyfenoly, aj keď v menšom množstve ako ovocie. Dobrým zdrojom sú tiež olivy.
- Nápoje – zelený a čierny čaj, kvalitná káva, ale napríklad aj červené víno sú vynikajúcimi zdrojmi polyfenolov. V prípade čaju spravidla platí, že čím horkejšia a zemitejšia je jeho chuť, tým obsahuje viac polyfenolov. (4)
- Koreniny – aj v koreničkách nájdeme kvalitné zdroje polyfenolov, patria medzi ne aníz, klinčeky či mäta pieporná, v menšej miere aj oregano, rozmarín a tymián.
- Orechy a semená – dobrým zdrojom sú arašidy, mandle, pistácie, či chia a ľanové semienka.
- Ostatné potraviny – celozrnné obilniny, tmavá čokoláda a olivový olej sú tiež kvalitnými zdrojmi polyfenolov.
Existuje niekoľko praktických pravidiel, podľa ktorých môžete pri nákupe zistiť, či daná potravina obsahuje polyfenoly. Okrem intenzívnej farby a chuti (okrem horkej spôsobujú polyfenoly aj trpkú) je to tiež pôvod. Organické a divoko rastúce ovocie a zelenina spravidla obsahuje viac polyfenolov. (5)
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 2 x 120 tabliet
- Na 8 mesiacov
Aké účinky majú polyfenoly na zdravie?
Výskumy prisudzujú polyfenolom celé spektrum pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.
Antioxidačné vlastnosti
Polyfenoly sú silnými antioxidantmi, dokonca jedným z ich najlepších zdrojov v strave vôbec. Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú oxidačný stres a tým prispievajú k predčasnému starnutiu a vzniku rôznych chorôb. (6)
Imunita a zdravé trávenie
Niektoré polyfenoly prispievajú k rastu prospešných baktérií v črevách a tráviacom trakte. Zdravá črevná mikroflóra je dôležitá nielen kvôli efektívnejšiemu tráveniu, ale aj celkovej obranyschopnosti organizmu. (7)
Jedna zo skupín polyfenolov, flavonoidy, tiež vykazuje synergický efekt s vitamínom C. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že flavonoidy môžu podporiť jeho lepšie vstrebávanie. Bohatý obsah vitamínu C a zároveň flavonoidov majú šípky.
Prečítajte si: Prečo si vybrať vitamín C s postupným uvoľňovaním?
Kardiovaskulárne zdravie
Polyfenoly, najmä tie v červenom víne alebo v čokoláde, pomáhajú zlepšiť zdravie ciev, znižujú krvný tlak a hladinu “zlého” LDL cholesterolu. Týmto spôsobom prispievajú k znižovaniu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení, vrátane mŕtvice či srdcového infarktu.
Protizápalové vlastnosti
Mnoho chorôb je spojených s chronickým zápalom. Polyfenoly ho pomáhajú znižovať a regulovať, čím prispievajú k prevencii pred vznikom týchto ochorení. (8)
Zdravie mozgu
Polyfenoly pomáhajú chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, napríklad demencie, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou. Znižujú zápal a oxidačný stres v mozgu, ktoré vytvárajú podmienky pre vznik spomínaných ochorení. (9)
Nedostatok polyfenolov neohrozuje zdravie. Ich konzumácia sa však vyplatí
Absencia polyfenolov v strave nie je priamo spojená s konkrétnymi negatívnymi účinkami na zdravie, ako to je napríklad v prípade niektorých vitamínov či minerálov. Výskumy však ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú stravu bohatú na tieto zlúčeniny — teda prijímajú viac ako 650 miligramov denne — majú nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí konzumujú menej ako 500 miligramov denne. (10)
Vedľajšie účinky spojené s konzumáciou potravín bohatých na polyfenoly nie sú zaznamenané.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Zoznam použitých zdrojov:
(1) Plant Polyphenols, More than Just Simple Natural Antioxidants: Oxidative Stress, Aging and Age-Related Diseases
(2) What Are Polyphenols? Types, Benefits, and Food Sources
(3) Polyphenols composition and the biological effects of six selected small dark fruits
(4) Detection of bitterness and astringency of green tea with different taste by electronic nose and tongue
(5) Organic vs. Non-Organic Plant-Based Foods—A Comparative Study on Phenolic Content and Antioxidant Capacity
(6) Polyphenol Antioxidants from Natural Sources and Contribution to Health Promotion
(7) Relationship between Dietary Polyphenols and Gut Microbiota: New Clues to Improve Cognitive Disorders, Mood Disorders and Circadian Rhythms
(8) Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us?
(9) Dietary Polyphenols as Modulators of Brain Functions: Biological Actions and Molecular Mechanisms Underpinning Their Beneficial Effects
(10) Polyphenols Can Aid Gut Health, Boost Longevity
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 2 x 120 tabliet
- Na 8 mesiacov
Mohlo by Vás zaujímať
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?
Keď sa povie skleróza multiplex, mnoho ľudí si ako prvé predstaví staršieho človeka, ktorý trpí zábudlivosťou. Ani jeden...
Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest
Aj napriek stabilnému pokroku v oblasti modernej liečby sa čoraz viac ľudí vracia k tradičnej medicíne a objavujú silu výťažkov...
Komentáre
Vložiť komentár