Nazbierajte a usušte si šípky. V zime oceníte ich vysoký obsah vitamínov
Pamätáte si na voňavý a chutný šípkový čaj či džem od babky? Ak áno, tak vedzte, že vaša stará mama zrejme zbierala tieto plody v chladné jesenné ráno. Práve toto ročné obdobie šípkam praje. Podľa múdrostí dokážu prvé mrazy ešte viac zvýrazniť ich chuť, preto je čas od septembra do polovice novembra ideálny na zber a spracovanie. Šípky sú však aj mimoriadne zdravé a bohaté na vitamín C, poďme si o nich teda povedať niečo viac.
Šípky poznali už staroveké civilizácie
Naše staré mamy vedeli, že tieto malé červené plody sú zdrojom zdravia, no v skutočnosti bola ich sila uznávaná už v starovekých civilizáciách. Rimania, ktorí boli známi svojimi bylinkovými liečivami, využívali šípky na podporu imunity a hojenie rán.
Počas druhej svetovej vojny boli šípky jedným z najdôležitejších zdrojov vitamínu C v Británii, keď bol dovoz citrusových plodov obmedzený. V tradičnej čínskej medicíne sa šípky používali na zmiernenie bolesti a podporu trávenia. Aj dnes sa šípky často využívajú v prírodnej medicíne, no ich priaznivé účinky na zdravie potvrdili aj vedecké štúdie.
Šípkové kry sú nielen zásobárňou vitamínov pre ľudí. Zohrávajú dôležitú úlohu v prírodných ekosystémoch. Na jeseň a zimu poskytujú potravu pre mnohé druhy vtákov, ktoré vďaka nim prežijú chladné mesiace. Okrem toho sú dôležité aj pre včely, ktoré využívajú ich kvety počas obdobia kvitnutia. Tieto kríky slúžia aj ako útočisko pre malé zvieratá. Ak sa rozhodnete vysadiť si šípky v záhrade, môžete nielen prispieť k vašej vlastnej úrode, ale tiež podporiť lokálnu biodiverzitu.
Šípky sú bohatý zdroj vitamínov a minerálov
Keď sme pri živinách, šípky sú skutočný dar od prírody. Nie nadarmo naše staré mamy nedajú dopustiť na šípkový čaj či džem. Majú totiž aj mnoho zdravotných benefitov.
Vitamín C
V šípkach má najväčšie zastúpenie, v niektorých odrodách až 3 000 miligramov. Vitamín C prispieva k optimálnej funkcii našej imunity, čo je dôležité predovšetkým s príchodom chladnejších mesiacov a obdobia chrípky. Okrem toho pomáha potlačiť únavu, je silným antioxidantom, zlepšuje vstrebávanie železa a prispieva k regenerácií tkanív po ich poškodení. Prispieva k prirodzenej tvorbe kolagénu, čím zlepšuje pružnosť pleti. (1)
Vitamín A
Dostatočné množstvo tohto vitamínu je nevyhnutné k udržaniu zdravia očí. Podobne ako ostatné vitamíny aj tento prispieva k funkcii imunity. V neposlednom rade je vitamín A dôležitý aj pre zdravú rozmnožovaciu sústavu a peknú pokožku.
Vitamíny B1 a B2
Tiamín a riboflavín sú zodpovedné za metabolizmus energie, prispievajú k celkovému zdraviu očí, ale tiež k správnej funkcii imunitného systému a chránia nervovú sústavu.
Horčík
Prispieva k látkovej premene a tvorbe energie, potláča príznaky psychickej únavy a ochorení a má protizápalové účinky.
Vápnik
Kalcium obsiahnuté v šípkach prispieva k posilneniu zdravia kostí a zubov, potláča krvácavosť ďasien a pomáha udržať si zdravý chrup aj vo vyššom veku.
Železo
Vitamín C obsiahnutý v šípkach zároveň podporuje vstrebávanie železa, ktoré prispieva k boji proti chudokrvnosti (anémii).
Karotenoidy a flavonoidy
Látky s analgetickými, teda bolesť tlmiacimi účinkami. Pôsobia ako pri akútnej bolesti (poranenia, pády, rezné rany), ale aj pri chronických bolestiach. Obe látky majú tiež protizápalové účinky.
Pektíny
Prírodné polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v bunkových stenách rastlín, vrátane šípok, sú známe svojou schopnosťou tvoriť gél pri spojení s vodou. Preto sa často používajú ako zahusťovadlo pri výrobe marmelád, džemov a želé. Podporujú zdravé trávenie, pretože fungujú ako rozpustná vláknina. Prispievajú tiež k pocitu sýtosti, pomáhajú znižovať oxidačný stres a bojovať proti voľným radikálom v našom organizme.
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 2 x 120 tabliet
- Na 8 mesiacov
Kedy zberať šípky? V srdci jesene
Najvyšší čas na zber šípok je práve teraz, uprostred jesene. Približne od septembra do polovice novembra je už pokles teplôt citeľný, ale mrazy ešte nie sú také silné, aby úrodu zničili. Možno ste si aj vy všimli vo svojom okolí ľudí, ako oberajú šípkové kry v niektoré chladné jesenné ráno. Veru tak, najvyšší čas je práve teraz.
Hovorí sa, že s prvými mrazmi sú šípky zrelé na zber. To, či tomu je tak aj naozaj, si overíte pohľadom a hmatom. Zrelá šípka je sýto tmavočervená, nie príliš hnedá, ani svetlá – nedozretá. Na dotyk musí byť pevná, ale nie úplne zmrznutá. Ani opačný extrém nie je dobrý, príliš mäkká šípka je buď prezretá, alebo znehodnotená dlhodobým vplyvom mrazu, zvyčajne má aj mazľavé vnútro.
Pri zbere šípok si dajte pozor na to, aby ste ich nepopučili, alebo neodtrhli v polovici plodu. Pokojne ich berte aj so stopkou či okvetím, neskôr ich očistíte. Šípkové kry pri cestách, môžu byť zaprášené či inak znečistené. Istotou sú vlastné dopestované šípky, prípadne sa vyberte do lesa alebo ďalej od frekventovaných ciest.
Pri zbere sa snažte neodstrániť všetky plody z kríkov a nechajte časť úrody pre vtáky a iné zvieratá, ktoré sa na šípky spoliehajú v zime. Zberajte ich šetrne, aby ste nepoškodili kríky – budú sa ďalej rozrastať a poskytovať úrodu aj v nasledujúcich rokoch.
Ako sušiť a skladovať šípky?
K skladovaniu šípok je potrebné podotknúť, že dôležitý je už aj ich „prevoz“ domov. Ideálne je dať ich do pláteného vreca, aby mohli dýchať a nezačali sa na nich tvoriť plesne, najmä ak sú vlhké či pokryté rosou. Ak ihneď po zbere idete domov, zvládnu aj transport v plastovom vrecku, po príchode ich však čo najskôr vyberte.
Šípky je pred čistením a sušením potrebné spracovať, resp. prebrať. Pomocou noža ich očistite od stopiek, okvetia či vetvičiek. Vyhoďte tiež stvrdnuté, nahnité či ináč poškodené a znehodnotené plody. Takto prvotne spracované šípky dôkladne očistite vlažnou vodou a ihneď usušte, ale opäť s citom.
Následne môžete pristúpiť k sušeniu. Ak použijete sušičku, dajte si pozor, aby šípky nezhnedli. V rúre šípky sušte na 50 °C a priebežne ich kontrolujte, aby sa nepripálili, ani príliš nezhnedli. Teplá jeseň praje aj sušeniu na slnku alebo v prievane. (2)
Ako spoznáte, že sú šípky usušené?
Stlačením prasknú, no nerozdrvia sa na prášok. Suché musia mať aj jadro, nesmie byť mazľavé či tuhé, ale poddajné. Proces sušenia môžete urýchliť tým, že ich pred vložením do sušičky, rúry či položením na slnečné miesto prepolíte.
Sušené šípky skladujte vo vzduchotesnom pohári či nádobe, niekde v chlade na tmavom mieste. Odporúčame ich použiť do jedného roka, inak začnú postupne strácať nutrienty, vrátane vitamínu C.
Ako využiť šípky?
Sezóna šípok sa prelína so začiatkom chrípkovej sezóny. Práve vysoký obsah vitamínu C robí šípky skvelou formou prevencie proti chrípke. Z vysušených plodov sa na jeseň v našich končinách už tradične pripravoval hrejivý šípkový čaj.
Veľkej obľube sa teší aj šípkový džem pre svoju lahodnú chuť, alebo šťava zo šípok. Ak sa rozhodnete pre toto spracovanie nazbieraných plodov, nezabudnite odstrániť zrniečka, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.
Môžete tiež vyskúšať šípkovú omáčku, ktorá skvele dopĺňa divinové jedlá alebo hydinu. Ak máte radi sladké, pridajte šípky do ovocných dezertov či koláčov. Ich jemne kyslastá chuť výborne ladí s citrusmi alebo jablkami.
Skvelým tipom na doplnenie vitamínov je aj šípkové smoothie. Stačí pridať sušené alebo čerstvé šípky do vašej obľúbenej kombinácie ovocia a máte zdravú a osviežujúcu náhradu za bežné nápoje. Vďaka bohatému obsahu pektínov sa šípky hodia aj do marmelád, ktoré prirodzene zhustnú bez potreby pridaných zahusťovadiel.
Šípky a ich obsah vitamínu C sa využíva aj v kozmetike. V minulosti sa dokonca ľudia zvykli umývať v šípkovej vode, aby si tak omladili pokožku. Šípkový olej má všestranné využitie nielen v starostlivosti o pleť, ale aj o pokožku celého tela. Môžete ho použiť na strie, hojenie povrchových rán a jaziev, na upokojenie podráždenej pokožky napríklad po holení alebo peelingu.
Recept na domáci šípkový olej je veľmi jednoduchý. 1 šálku sušených šípok zalejte 2 šálkami vášho obľúbeného organického oleja, napríklad kokosovým, jojobovým. Nechajte odstáť asi 3 – 4 týždne, olej prelejte cez gázu, aby sa očistil od pevných častí a môžete používať. Skladujte ho v chladničke. (3)
Nabudúce, keď si budete dávať voňavý šípkový čaj, alebo si na chlieb natriete štedrú vrstvu džemu, viete, že robíte čosi aj pre svoje zdravie. Nedajte sa odradiť zimou a choďte si šípky nazbierať.
Ak nemáte na zber možnosť, siahnite po našom GS Vitamíne C so šípkami, ktorý využíva prírodnú silu šípok s vysokým obsahom vitamínu C s postupným uvoľňovaním.
Použité zdroje:
(1) What Are Rose Hips, and Do They Have Benefits?
(2) Sezóna šípok je tu. Ako ich správne sušiť a využiť?
(3) How to Make Rosehip Oil
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 2 x 120 tabliet
- Na 8 mesiacov
Mohlo by Vás zaujímať
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?
Keď sa povie skleróza multiplex, mnoho ľudí si ako prvé predstaví staršieho človeka, ktorý trpí zábudlivosťou. Ani jeden...
Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest
Aj napriek stabilnému pokroku v oblasti modernej liečby sa čoraz viac ľudí vracia k tradičnej medicíne a objavujú silu výťažkov...
Komentáre
Vložiť komentár