Oheň v hrdle: čo pomáha na pálenie záhy?
Stánky ponúkajúce chutné, ale kalorické jedlá lákajú na každom kroku. Obchody plné polotovarov sľubujú hotový obed či večeru už za niekoľko minút. Za chuť a ušetrený čas však platíme veľkú cenu v podobe stále rozšírenejšej obezity a tráviacich ťažkostí, ktorými sa nám telo snaží povedať, že by sme mali niečo zmeniť.
Jedným z najčastejších problémov s trávením je pyróza, ktorú poznáme pod ľudovým názvom pálenie záhy. Celosvetovo postihuje pálenie záhy približne 14 % populácie. (1) Prieskumy ukázali, že do 36 % inak zdravých osôb máva pyrózu minimálne jeden raz do mesiaca. (2)
Aké sú najčastejšie príčiny pálenia záhy a čo pomáha uhasiť oheň v hrdle?
Všetko začína na tanieri: aké sú príčiny pálenia záhy?
Ešte predtým, ako sa skonzumované jedlo ocitne v žalúdku, kde začína proces trávenia, musí prejsť cez pažerák. Ten si môžeme predstaviť ako úzku trubicu zakončenú zvieračom (sfinkterom), ktorý funguje ako zátka. Jeho úlohou je udržať v žalúdku celý jeho obsah.
Ak je však pažerákový zvierač uvoľnený, nastáva tzv. reflux a žalúdočná kyselina sa dostáva späť do pažeráka. Podráždenie pažeráka sa prejavuje nepríjemným pálením záhy a občas aj horkosťou v ústach.
Tento pocit sa zvykne označovať aj pomenovaním „mať veľa kyseliny“, no aj keď niektoré jedlá môžu jej objem nárazovo zvýšiť, silné pálenie záhy vzniká kvôli prítomnosti žalúdočnej kyseliny v pažeráku, nie pre jej množstvo.
Pálenie záhy sa objavuje bezprostredne po nevhodnom jedle alebo nápoji a môže ho sprevádzať pocit plnosti, nevoľnosť či nafukovanie. (3)
GS Pestrec MARIÁNSKY, 60 tabliet
- Na 2 mesiace
- Novinka
Aké jedlá a zlozvyky spôsobujú pálenie záhy?
- vyprážané a ťažké jedlá
- nápoje zaťažujúce žalúdok, ako alkohol alebo káva
- prejedanie sa
- narýchlo zjedené jedlo
- spôsobujú ho aj niektoré druhy liekov
Riziko pálenia záhy zvyšuje aj obezita, fajčenie, stres, tesné oblečenie v páse alebo keď si hneď po jedle ľahnete.
Ktoré sú pre pálenie záhy tie najproblémovejšie?
Keď už vieme, že pálenie záhy vo väčšine prípadov spôsobuje nevhodné jedlo alebo nápoje, najúčinnejším spôsobom, ako mu predchádzať, je úprava stravy.
Čo je vhodné konzumovať s mierou, prípadne obmedziť:
- mastné, kyslé a pikantné jedlá,
- údeniny,
- perlivé nápoje a nápoje s obsahom kofeínu,
- plnotučné mliečne výrobky,
- alkohol,
- kysnuté pečivo,
- cesnak a cibuľa,
- paradajky a paradajkové jedlá,
- citrusy.
Žiadny organizmus nie je úplne rovnaký, niektoré jedlá vám môžu spôsobovať väčšie alebo menšie problémy ako iným. Každý by si mal preto odpozorovať, ako jeho žalúdok reaguje na rozdielne potraviny. (5)
Pálenie záhy v tehotenstve
V dôsledku zmeny hormónov a tlaku rastúcej maternice na žalúdok trápi pálenie záhy množstvo tehotných žien. Najmä v pokročilom štádiu tehotenstva bojuje s pálením záhy viac ako polovica žien.
Symptómy môže pomôcť zmierniť rozdelenie jedla do menších porcií, vyhýbanie sa tučným a pálivým jedlám, jedenie vo vzpriamenej polohe a vydržať si aspoň hodinu po jedle neľahnúť. (4)
Ako uhasiť pálenie záhy?
Ako domáci liek na pálenie záhy sa často zvykne uvádzať pohár teplého alebo studeného mlieka s lyžicou medu. Mlieko však obsahuje veľké množstvo tuku, ktorý podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, a ťažkosti môže ešte zhoršiť. Ak netrpíte intoleranciou laktózy, môžete nízkotučné mlieko na pálenie záhy vyskúšať, prípadne zaradiť do svojho diétneho jedálnička nízkotučný biely jogurt.
Okrem nižšej konzumácie potravín, ktoré spôsobujú pálenie záhy, môžu pomôcť zmeny v každodenných návykoch.
- Spite na ľavej strane. Jedna štúdia zistila, že spánok na ľavom boku pomohol znížiť kyselinu v tráviacej trubici o 71 %.
- Večerajte skôr. Niekoľko pozorovacích štúdií zistilo, že príznaky nočného pálenia záhy sa zhoršili, keď ľudia večerali tesne pred spánkom.
- Rozdeľte si jedlo na menšie porcie a jedzte častejšie.
- Žujte žuvačku. Niekoľko starších štúdií odporúča žuvačky s obsahom bikarbonátu, ktorý dokáže neutralizovať kyselinu. (6)
Pre rýchlu úľavu od nepríjemného pálenia existujú voľnopredajné lieky, ktorých úlohou je neutralizovať agresívnu žalúdočnú kyselinu. Označujú sa ako antacidá a zvyčajne ide o kombináciu vápnika, horčíka a hliníka so zásaditým pH. Výhodou je ich rýchly účinok už do niekoľko minút, poskytujú však iba dočasnú úľavu a nie sú vhodné na liečbu dlhšie trvajúcich problémov.
Na dlhodobé užívanie slúžia inhibítory protónovej pumpy, moderné účinné lieky, prakticky bez nežiaducich účinkov, ktoré znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. (3)
Malé balenia, ktoré poslúžia v prípade občasných ťažkostí s pálením záhy, sú voľne predajné. Musia sa užívať nalačno, aspoň pol hodiny pred jedlom. Hoci účinkujú proti tvorbe žalúdočnej kyseliny, v kyslom prostredí sa rozkladajú. Z tohto dôvodu sa nemôžu bezprostredne kombinovať s antacidami, ktoré by narušili ich účinnosť.
Sú podávané v kapsulách, ktoré musia prejsť žalúdkom nedotknuté a rozpúšťajú sa až v črevách pri vyššom pH. Zapíjajte ich preto čistou vodou alebo kyslejšou ovocnou šťavou, nie mliekom, ktoré má vyššie pH a mohlo by obal kapsuly narušiť.
Niektoré z týchto liečiv majú kontraindikáciu s inými liekmi, nie sú vhodné pre deti alebo ľudí s ochorením pečene či inými zdravotnými problémami. Pred ich použitím si preto pozorne prečítajte príbalový leták a poraďte sa so svojim lekárom, či ich môžete bezpečne užívať.
Pri chronickom pálení záhy je potrebné byť pod dozorom lekára, ktorý už predpisuje lieky na recept.
Kedy je čas vyhľadať pomoc lekára?
Príležitostne s jedlom preženie pravdepodobne každý, najmä ak ide o rôzne oslavy či grilovačky. Občasné pálenie záhy je normálny jav, ktorý do pár hodín sám od seba ustúpi.
Pokiaľ však tieto problémy pretrvávajú dlhšie ako niekoľko dní a nezaberá ani úprava stravy či lieky, návštevu lekára by ste nemali odkladať. Spozornieť by ste mali aj v prípade, že pociťujete ďalšie tráviace problémy, ako hnačka, nevoľnosť, strata hmotnosti a nechuť do jedla. (5)
Častý reflux tiež môže byť prejavom gastroezofageálnej refluxovej choroby (známej pod skratkou GERD), najmä ak sa vyskytuje aj kyslosť v ústach, problémy s prehĺtaním, kašeľ či zachrípnutie. Najvýraznejším príznakom GERD je večerné pálenie záhy, ktoré môže pretrvávať aj počas noci a znižovať kvalitu spánku. Žalúdočná kyselina môže pri dlhodobom pôsobení poškodiť sliznicu a vyvolať zápaly, krv v stolici, vredy, či dokonca rakovinu pažeráka. (1)
Pamätajte, že vaše obľúbené jedlo môže priniesť nielen pôžitok, ale tiež nechcené zdravotné problémy. Snažte sa jesť pomalšie a v menších porciách, povoľte si opasok a jedzte najneskôr 3 hodiny pred spánkom. Ak si potrebujete ľahnúť, podložte si hlavu vankúšom tak, aby bola vyššie ako žalúdok.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Zoznam použitých zdrojov:
(1) Gastroezofágová refluxová choroba
(2) Global Prevalence and Risk Factors of Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD): Systematic Review with Meta-analysis
(3) Heartburn
(4) Heartburn During Pregnancy
(5) What You Need to Know About Heartburn
(6) 14 Ways to Prevent Heartburn and Acid Reflux
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Pestrec MARIÁNSKY, 60 tabliet
- Na 2 mesiace
- Novinka
GS Magnesium + VITAMÍN B6, 100 tabliet
- Super cena
Mohlo by Vás zaujímať
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Nečakaný ochranca nervového systému. Ako súvisí vitamín D so sklerózou multiplex?
Keď sa povie skleróza multiplex, mnoho ľudí si ako prvé predstaví staršieho človeka, ktorý trpí zábudlivosťou. Ani jeden...
Echinacea poteší imunitu a zdravie dýchacích ciest
Aj napriek stabilnému pokroku v oblasti modernej liečby sa čoraz viac ľudí vracia k tradičnej medicíne a objavujú silu výťažkov...
Komentáre
Vložiť komentár