Prečo by ste mali užívať omega-3?
Dostatočne pestrá a vyvážená strava je základ zdravého a dlhého života. Mala by obsahovať dostatok zeleniny aj ovocia, správny pomer medzi sacharidmi, tukmi a bielkovinami, ktorý je potrebné prijímať z kvalitných zdrojov mäsa, vajec, strukovín i orechov.
Dôležité je, aby naša strava obsahovala dostatok živín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo. Sú to napríklad vitamíny, esenciálne aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny, medzi ktoré patria aj omega-3. Prečo by nemali chýbať vo vašom jedálničku a kde ich môžete získať, sa dozviete nižšie.
Zaostrené na zdravé tuky
Omega-3 mastné kyseliny patria do skupiny polynenasýtených tukov.
Existujú tri hlavné:
- kyselina alfa-linolénová (ALA),
- kyselina eikosapentaénová (EPA),
- kyselina dokosahexaénová (DHA).
Ľudské telo využíva ALA na energiu a v malom množstve ju dokáže premeniť na EPA a DHA. Vyskytuje sa predovšetkým v rastlinných olejoch a orechoch (najmä vlašských), ľanových semenách a ľanovom oleji, listovej zelenine a niektorých živočíšnych tukoch, predovšetkým od pasúcich sa zvierat. EPA a DHA pochádzajú hlavne z rýb, preto sa niekedy nazývajú aj morské omega-3. (1)
GS Mamavit 2 – tehotenstvo a dojčenie, 30 tabliet + 30 kapsúl
- Na 1 mesiac
- Novinka
Ktoré sú najbohatšie prirodzené zdroje omega-3?
Určite si pamätáte na „obľúbený“ rybí olej, ktorý nás v detstve mamičky nútili prehĺtať. Správne tušíte súvislosť medzi omega-3 mastnými kyselinami a rybami, ktoré sú ich najlepším prírodným zdrojom. Okrem tučných a sladkovodných rýb nájdete tieto potrebné kyseliny aj vo vajciach, vlašských orechoch alebo v iných rastlinných zdrojoch.
Koľko rýb by ste denne museli skonzumovať, aby ste dodržali odporúčanú dennú dávku omega-3? A to je otázka, ktorú si kladie väčšina odborníkov.
RVH (referenčná nutričná hodnota) nebola pre omega-3 úradne stanovená. Ich najvyšší podiel obsahuje napríklad makrela, ančovičky, sardinky, haringy či losos. Dosahujú hodnoty v rozmedzí cca 1000 – 2000 mg omega-3 na 100 g ryby. (2)
Hoci spotreba rýb na Slovensku za posledné roky rastie, Slováci stále zaostávajú za optimálnym množstvom. Posledné dostupné dáta Štatistického úradu hovoria o priemere 5,9 kilogramu rýb na obyvateľa. Výrazne zaostávame za svetovým priemerom, ktorý sa pohybuje okolo 20,5 kilogramu rýb. Príjem rybieho mäsa u nás nie je dostatočný, a teda aj pre telo dôležitých omega-3. V tomto prípade odporúčame suplementovať omega-3 kvalitnými výživovými doplnkami.
Účinky omega-3 prospievajú srdcu, mozgu i zraku
„Omega-3 mastné kyseliny zohrávajú dôležitú úlohu pre správne fungovanie mnohých sústav organizmu. Správny príjem prináša badateľné zdravotné benefity, pôsobí na srdce, mozog a zrak. Spolu s vitamínom D podporujú aj imunitu“, uvádza MUDr. Karel Metyš, MBA.
Ich účinky sú významné najmä na bunkovej úrovni. Sú neoddeliteľnou súčasťou bunkových membrán v celom tele, kde ovplyvňujú funkciu bunkových receptorov. Podieľajú sa na tvorbe hormónov, ktoré regulujú zrážanlivosť krvi, kontrakcie a uvoľnenie stien tepien a zápaly. Viažu sa tiež na receptory v bunkách, ktoré regulujú genetické funkcie. (3)
Omega-3 pre športovcov
Omega-3 mastné kyseliny bývajú veľmi často považované za jeden z najdôležitejších doplnkov a to nielen v športovej výžive. Ich využitie býva často spájané so správnym fungovaním kardiovaskulárneho systému a dodávaním energie.
Omega-3 pre nastávajúce mamičky
Prečo sú tieto látky obzvlášť dôležité v tehotenstve? DHA prispieva k správnemu vývoju mozgu u nenarodených detí a dojčiat a má tiež priaznivý vplyv na vývoj ich zraku, čo sa dosiahne denným príjmom 200 mg DHA navyše k odporúčanej dennej dávke príjmu omega-3 mastných kyselín u dospelých, teda 250 mg DHA a EPA. Okrem toho obe kyseliny v dávke 250 mg prispievajú k normálnemu fungovaniu srdca.
Omega-3 a ich pôsobenie na mozog
Tieto dôležité kyseliny sú kľúčové od prvých týždňov tehotenstva. Odporúčaná denná dávka 250 mg DHA a EPA prispieva k správnemu vývoju mozgu plodu v tele matky. Odporúčame pokračovať v užívaní výživového doplnku aj po pôrode, kedy mastné kyseliny prestupujú materským mliekom.
Omega-3 mastné kyseliny zahrňujú EPA a DHA kyseliny, pričom DHA sa podieľa na vývoji mozgu. Pri dávke 250 mg DHA pre dospelých prispievame k udržaniu normálnej činnosti mozgu. Čím sme starší, tým má naše telo vyššie nároky. Aby sme organizmus udržali v dobrej kondícii, sú práve tieto kyseliny „palivom“ pre nás.
Naozaj pre všetkých
Omega-3 má pozitívny vplyv na zdravie naozaj u všetkých vekových kategórií. Dlhodobé užívanie môže mať pozitívny vplyv na imunitný systém.
Ďalšie odborné štúdie poukazujú na fakt, že pravidelná konzumácia EPA a DHA reguluje hladinu triglyceridov, a to sa dosiahne pri dennom príjme 2 g DHA denne. Neodporúča sa však prekročiť 5 g denne kombinácie EPA a DHA.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Zoznam použitých zdrojov:
(1) Omega-3 Fatty Acids
(2) 12 Foods That Are Very High in Omega-3
(3) Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Mamavit 2 - tehotenstvo a dojčenie, 30 tabliet + 30 kapsúl
- Na 1 mesiac
- Novinka
Balíček na vlasy Cemio ROZMARÍN šampón, 250 ml + balzam, 250 ml
Mohlo by Vás zaujímať
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Komentáre
Vložiť komentár