ZĽAVA 5 % na celý nákup! Použite kód: OKTOBER5

x
logo GSKlub.sk modré logo GSKlub.sk modré
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Trápi vás trávenie? Možno máte v žalúdku príliš kyslé prostredie

Zdravie 24. 10. 2024
Trápi vás trávenie? Možno máte v žalúdku príliš kyslé prostredie

S prekyslením žalúdka (odborne hyperacidita) sa stretáva mnoho ľudí. Vo vyspelom svete je to takmer každý piaty človek a necelá polovica z nich pociťuje nepríjemné príznaky viackrát do týždňa. Práve dlhodobé a opakované ťažkosti môžu byť signálom toho, že v tráviacom trakte niečo nie je v poriadku. (1)

Hoci najčastejšou príčinou je strava, k prekysleniu žalúdka môže dôjsť aj v dôsledku dlhodobého stresu, nadváhy, fajčenia či iných životných zlozvykov. Ako sa tieto problémy prejavujú a ako si s nimi poradiť?

Čo je to prekyslenie žalúdka?

Hlavnou zložkou žalúdočných štiav je kyselina chlorovodíková, ktorá je potrebná počas procesu trávenia. Spolu s prospešnými enzýmami pomáha rozkladať prijatú potravu, vstrebať z nej živiny a následne ju spracovanú posúva do vylučovacej sústavy.

Pri trávení jej hladina v žalúdku stúpne a keď splní svoju úlohu, prirodzene klesá. Tento proces je jedným z pilierov zdravého trávenia.

Žalúdok je pokrytý odolnou výstelkou, ktorá ho chráni pred poškodením. Problém nastáva vtedy, ak je v ňom kyseliny priveľa, alebo trvá jeho vyprázdňovanie pridlho. (2) Vtedy nastupujú prvé symptómy.

Aké silné sú žalúdočné kyseliny?

Kyslosť sa meria na stupnici pH, ktorá sa pohybuje od 0 do 14. Žalúdočné kyseliny bežne dosahujú pH úroveň medzi 1 až 2. Sú veľmi kyslé, dokonca až tisíckrát kyslejšie než neutrálny roztok vody s pH 7. Táto extrémna kyslosť je nevyhnutná na rozklad bielkovín a ničenie škodlivých baktérií, ktoré by sa mohli dostať do tráviaceho traktu.

Napríklad kyselina z batérie má pH 0, čo znamená, že je to veľmi silná kyselina a môže rozpustiť materiály ako kov a kosti. Žalúdočná kyselina, ktorej pH je len o trochu vyššie, môže tiež poškodiť odolné materiály, poškodiť kosti či zuby. (3)

Infografika zobrazuje veci, s rôznym ph od kyslých cez neutrálne po zásadité.

Ako a kedy sa prejavuje prekyslenie žalúdka?

Príznaky prekyslenia sa najčastejšie ozývajú krátko po jedle, kedy tráviaci trakt začína naplno pracovať. Ak je v ňom priveľa žalúdočnej kyseliny, už po poslednom súste môže na sebe človek badať nepríjemné symptómy.

Medzi najčastejšie prejavy prekyslenia žalúdka patria:

  • pálenie záhy,
  • pálenie v krku,
  • pocit plnosti,
  • nadúvanie,
  • nadmerné grganie, slinenie,
  • plynatosť,
  • bolesti žalúdka,
  • nevoľnosť až vracanie,
  • kyslé, horké sliny,
  • zápach z úst.

Príznaky prekyslenia žalúdka sú v mnohých ohľadoch podobné rôznym iným tráviacim ťažkostiam, respektíve ochoreniam gastrointestinálneho traktu. (4) Definitívnu príčinu, najmä pri dlhodobých a intenzívnych problémoch, teda musí určiť vždy vyšetrujúci lekár, v tomto prípade zvyčajne gastroenterológ.

Prečítajte si: Oheň v hrdle: čo pomáha na pálenie záhy?

Čo spôsobuje prekyslenie žalúdka?

Príčinou nadmernej tvorby žalúdočných kyselín môže byť nezdravá strava. Tučné, vyprážané, mastné a pikantné jedlá, kysnuté pečivo, citrusy, cibuľa, cesnak, sýtené limonády a minerálky patria medzi potenciálne spúšťače. Ich príjem môže vyvolať nadmerné uvoľňovanie tráviaceho hormónu gastrínu, ktorý pre zmenu podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Rovnako nie sú vhodné dlhé intervaly medzi jedlami alebo konzumácia veľkých porcií jedla. Môže dráždiť žalúdok a podporiť prekyslenie.

Prekyslenie môže spôsobiť aj infekcia baktériou Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje zápal žalúdočnej sliznice, čo zvyšuje produkciu kyseliny.

Ďalšími faktormi sú

  • stres, úzkosti, psychický tlak podporuje produkciu kyseliny v žalúdku,
  • nadmerné pitie alkoholu môže dráždiť sliznicu žalúdka a zvýšiť produkciu kyseliny, podobný účinok má aj kofeín – pre tých, ktorí trpia častým pálením záhy, môže byť obmedzenie alebo úplné vylúčenie týchto nápojov z denného režimu výraznou pomocou,
  • nikotín v cigaretách nielenže podporuje produkciu kyseliny, ale aj uvoľňuje dolný pažerákový zvierač, čo môže viesť k refluxu kyseliny do pažeráka, spôsobuje nepríjemné pálenie záhy a môže poškodiť sliznicu pažeráka,
  • niektoré lieky, najmä nesteroidné protizápalové lieky, môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu a viesť k zvýšenej kyslosti,
  • nadmerná telesná hmotnosť môže vytvárať tlak na brucho, čo vedie k refluxu kyseliny a zhoršeniu príznakov prekyslenia,
  • nedostatočný príjem tekutín môže prispieť k nerovnováhe kyselín v žalúdku.

Príznaky prekyslenia sú zvyčajne horšie vtedy, ak sa u človeka vyskytne kombinácia príčin, napríklad dlhodobo nezdravá strava, hltavé jedenie a fajčenie. (4)

Pohľad na maketu žalúdka, ktorý môže byť prekyslený v dôsledku rôznych faktorov ako je stres, alkohol, fajčenie, nadmerná telesná hmotnosť či nedostatočný príjem tekutín.
(Zdroj: Unsplash.com)

Ako liečiť prekyslenie žalúdka?

Prvou pomocou pri prekyslení a tráviacich problémoch všeobecne sú antacidá, lieky neutralizujúce žalúdočnú kyselinu. Vhod padnú aj rôzne bylinkové čaje, napríklad s harmančekom či medovkou.

Dlhodobé riešenie problémov s prekyslením žalúdka si vyžaduje úpravu stravovacích návykov. Kľúčové je vyradiť z jedálnička problematické potraviny, prípadne výrazne obmedziť ich príjem. Na tanieri ich nahraďte zdravšími alternatívami. Vhodné je zaradiť mliečne výrobky, ktoré obsahujú probiotické kultúry a tiež vlákninu.

Dôležité je však aj to, ako jete. Dôsledne prežúvajte, nikam sa neponáhľajte. Nie je rozumné jesť krátko pred spaním, ak si po večeri ihneď ľahnete, gravitácia drží kyseliny a šťavy v žalúdku dlhšie.

Spomaliť tvorbu žalúdočnej kyseliny môžete aj tým, že budete jesť v menších množstvách a častejšie.

Prečítajte si: Vláknina je často podceňovaná, no v strave nezastupiteľná

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Návštevu lekára neodkladajte, ak sa príznaky prekyslenia objavujú často a dlhodobo, napríklad aj viackrát do týždňa. Rovnako vtedy, keď sú prisilné, pálenie záhy či bolesť žalúdka neznesiteľné a ak sa okrem prvotných príznakov objaví akékoľvek krvácanie, napríklad pri zvracaní či v stolici.

Prekyslenie žalúdka je zvládnuteľné, kľúčová je však včasná diagnostika a plán liečby. Pozor, neriešené problémy môžu nabrať chronický charakter a spustiť celú škálu ďalších problémov, vrátane žalúdočných vredov, vnútorného krvácania, zlyhania obličiek, ochorenia pažeráka, pankreasu, či trvalého poškodenia tráviacej sústavy. (1)

Ako prebieha diagnostika prekyslenia žalúdka?

Na diagnostikovanie prekyslenia žalúdka môže lekár odporučiť rôzne diagnostické metódy, vrátane endoskopie, pri ktorej sa pomocou tenkej trubice s kamerou skúma vnútorná stena žalúdka, alebo pH-metrie, ktorá meria hladinu kyslosti v žalúdku. (5)

V prípade podozrenia na prítomnosť baktérie Helicobacter pylori môže byť potrebný dychový test, krvné testy alebo odber vzoriek zo žalúdočnej sliznice. Tieto metódy pomáhajú lekárovi presne stanoviť diagnózu a navrhnúť vhodnú liečbu.

Zatiaľ čo príležitostné pálenie záhy spravidla nie je dôvodom na paniku, ak sa objavuje po každom jedle, či viackrát do týždňa, zbystrite pozornosť. Môže signalizovať prekyslenie žalúdka. Kritickým okom sa pozrite na svoj jedálniček a skúste doň vniesť viac čerstvého ovocia a zeleniny či zdrojov vlákniny, ktoré nahradia nezdravé spúšťače.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Zoznam použitých zdrojov:
(1) Gastroesophageal Reflux Disease
(2) What to Know About High Stomach Acid
(3) All About pH for Stomach Acid
(4) Common Symptoms and Causes of Excess Stomach Acid
(5) Stanovení žaludeční sekrece, acidity

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Súvisiace produkty

Mohlo by Vás zaujímať

Trápi vás trávenie? Možno máte v žalúdku príliš kyslé prostredie

Trápi vás trávenie? Možno máte v žalúdku príliš kyslé prostredie

S prekyslením žalúdka (odborne hyperacidita) sa stretáva mnoho ľudí. Vo vyspelom svete je to takmer každý piaty človek...

24. 10. 2024
Nazbierajte a usušte si šípky. V zime oceníte ich vysoký obsah vitamínov

Nazbierajte a usušte si šípky. V zime oceníte ich vysoký obsah vitamínov

Pamätáte si na voňavý a chutný šípkový čaj či džem od babky? Ak áno, tak vedzte, že vaša...

Bolesť žalúdka a hnačka? Opatrne, nech vám otrava jedlom neskazí dovolenku

Bolesť žalúdka a hnačka? Opatrne, nech vám otrava jedlom neskazí dovolenku

Prešli sme si tým mnohí. S chuťou zjeme obľúbené jedlo a po niekoľkých hodinách či na ďalší deň...

08. 10. 2024
Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €